Gruzińskie khachapuri, kaczapuri lub też czaczapuri.

 

 

Khachapuri lub też kaczapuri to podstawowy, gruziński przysmak. Ten przepis, na który ja się zdecydowałam charakteryzuje się mieszanką trzech różnych serów oraz płynnym jajem, dodawanym na sam koniec procesu pieczenia. Kaczapuri jest tak niesamowite w smaku, że nie dziwi mnie fakt, iż Gruzini wolą ten przysmak od pizzy. Jak więc wykonać ten słynny placek?

Potrzebne nam będą poniższe składniki:

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka suszonych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżka oliwy

1 szklanka wody

1/2 szklanka mleka

Składniki na nadzienie:

100 g sera mozarella

120 g sera feta

50 g sera bryndza

4 jajka + jedno do posmarowania brzegów

Opcjonalnie można również dodać masło

Składniki już znamy, tak więc do dzieła! Zaczynamy tworzyć kaczapuri. W misce ( ja proponuję większą, ponieważ jest wygodniejsza) kolejno dodajemy składniki, czyli mąkę, drożdże oraz sól. Wodę oraz mleko delikatnie podgrzewamy, następnie dodajemy płynne składniki do miski. Do całości dodajemy oliwę. Energicznie ugniatamy, do uzyskania jednolitej konsytencji, czyli do takiej, kiedy ciasto będzie się odklejało od dłoni. Gotowe ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

W międzyczasie w osobnym naczyniu przygotowujemy składniki na nadzienie. Wszystkie sery łączymy ze sobą.

Chwilę czekamy i wyciągamy wyrośnięte ciasto, delikatnie je ugniatamy i formujemy w kulę. Następnie kroimy na cztery części. Kazdą część rozwałkowujemy na kształt koła i zawijamy boki. Tak gotowe placki przekładamy na blachę, uprzednio zakrytą papierem do pieczenia, nakładamy sery. Zostało nam jeszcze jedno jajko, tak więc delikatnie je roztrzepujemy i smarujemy boki ciast. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika  w temp. 220 st. i pieczemy przez ok 10 minut. Niektórzy zalecają przedłużyć ten czas do 15, ale według mnie 10 minut w zupełności wystarczy. Następnie wyciągamy na chwilę blachę, formujemy środek kaczapuri miejsce na jajko, wbijamy jajka i dalej pieczemy przez ok 5 minut. Opcjonalnie możemy dodać sezam. Voilà! Tak gotowe kaczapuri możemy ozdobić zieleniną, ja posypałam ciasto koperkiem.

 

 

 

 

 

This Article Has 1 Comment
  1. Zuza sagt:

    pyszności! mój Luby uwielbia 🙂

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

Aby kontynuować przeglądanie na stronie musisz zaakceptować cookies Więcej informacji

Na tej stronie używamy plików cookie Google, by móc świadczyć Ci usługi, personalizować reklamy i analizować ruch. Informacje o tym, jak korzystasz z tej strony, są udostępniane Google. Korzystając z niej, zgadzasz się na to..

Zamknij