Składniki
2 l wody
500 g przecieru pomidorowego
500 g pomidorów z puszki
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
Kilka listków bazylii oraz jogurt naturalny do dekoracji
Sól, pieprz, wegeta – do smaku według uznania

Można podawać z makaronem, ryżem lub grzankami.

Przygotowanie:
Dwie cebule kroimy w piórka, podsmażamy na patelni na średnim ogniu, aż się zarumienią. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i delikatnie podsmażamy.

Do garnka dodajemy przecier pomidorowy oraz podsmażoną cebulę wraz z czosnkiem. Delikatnie mieszamy. Dodajemy wodę, pomidorki z puszki blendujemy na gładką masę i przekładamy do garnka. Gotujemy na średnim ogniu, dodajemy sól, pieprz oraz wegetę do smaku.

W zależności od upodobań możemy podawać z ryżem, makaronem, grzankami.

Smacznego 😉