Z okazji moich dzisiejszych imienin postanowiłam upiec cudowny i rozpływający się w ustach  – tort Rafaello. Dla mnie połączenie wiórków kokosowych, bitej śmietany oraz prażonych migdałów to totalne mistrzostwo. Wbrew pozorom taki tort wykonuje się łatwo i przyjemnie, tak więc do dzieła, zaczynamy…

Co będzie nam potrzebne?

Składniki do biszkoptu:

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

9 jajek ( tutaj od razu zaznaczę, że musimy oddzielić żółtka od białek)

1 łyżka octu

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:

100 g wiórków kokosowych

2 tabliczki białej czekolady

0,5 l śmietany 36%

Dodatkowo:

Garść prażonych migdałów

pozostałe wiórki do obsypania tortu

Sposób przygotowania biszkoptu:

Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy ( lub ubijamy) do uzyskania jednolitej masy. Tak gotową masę przekładamy na okrągłą blachę (uprzednio posmarowanej masłem i okruszoną bułką tartą). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 180 stopni i pieczemy przez ok 30-35 minut. Następnie przekrajamy biszkopt na dwie równe części.

Sposób przygotowania masy:

Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy ubitą śmietanę ( można dodać do niej usztywniacz), na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe.

Przekrojony biszkopt można ewentualnie posmarować rumem, dwie przekrojone części przekładamy masą. obsypujemy wiórkami kokosowymi oraz prażonymi migdałami.

Smacznego!